Zucchini- och kikärtsbiffar med fetaost och vitlökssås | gf

by Nathalie

Den sensate tiden har jag ätit väldigt mycket vegetarisk mat. Det har bara blivit så. Och det känns väldigt bra! Jag äter fortfarande kött och fisk, men det blir helt naturligt färre gånger i veckan. Och dessa zucchinibiffar med kikärter och fetaost har blivit något av min to go -lunch de dagar jag vill laga något ordentligt, men som också går relativt snabbt. 

Det är lite komiskt när jag tänker på saken, för hade någon sagt till mig för bara ett par år sedan att jag mer än gärna kommer att äta vegetariska biffar till lunch hade jag fnyst. Varför? Jo, för när jag gick i lågstadiet fanns det en maträtt jag hatade (okej, ogillade är väl kanske ett mera passande ord). Japp, grönsaksbiffar. Jag kommer ännu i ihåg hur jag och min kusin jämrade oss varje gång det var dags. Till all lycka serverades det alltid svampsås till, så vi brukade ta oss mätta på potatis och sås. Jag kunde inte förstå hur någon kunde tycka om de konstgjorda, smaklösa biffarna. Nåväl, tur är det ju att alla får tycka olika 😉

Men som jag kunnat konstatera med flera saker här i livet, det är fullständigt möjligt att ändra sig. Så ja, nu äter jag gärna biffar gjorda på olika slags grönsaker, bönor och annat ”konstigt”. Men de färdiga grönsaksbiffarna, dem kommer jag nog aldrig att smaka på igen. 

Jag äter gärna mina zucchinibiffar med ugnsrostad sötpotatis och en vitlökssås till. Vitlökssåsen är helt vegansk och är till största delen gjord på cashewnötter, vatten, citronsaft och kryddor. Det låter löjligt enkelt eller hur? Det ända som krävs är en kraftfull mixer som kan mixa nötter helt släta, eller så en helt vanlig stavmixer.

Enjoy! Nu ska jag packa! Iih, för om bara tre dagar sitter jag på ett flyg till andra sidan jordklotet. Läs om mitt äventyr HÄR! 🙂

Kram Nathalie

Zucchini- och kikärtsbiffar med fetaost och vitlökssås | gf 

12 st biffar

250 g zucchini (ca en halv normalstor zucchini)
1-2 tsk salt
1 paket kikärter (á 290g)
2 ägg
1 dl havregryn
1 msk fiberhusk
1 tsk örtsalt
1/4 tsk svartpeppar
1/2 tsk chilipulver
2 tsk timjan
1-2 vitlöksklyftor
150 g fetaost (jag använde fetaost gjord på fårmjölk, men det går självklart bra med vanlig också)
kokosolja att steka i

  1. Börja med att skölja (och eventuellt skala) zucchinin. Riv den sedan grovt med ett rivjärn och bred ut på ett fat. Strö över 1-2 tsk salt och låt stå medan du gör resten av smeten, detta gör att vätskan från zucchinin körs ut, och meten inte blir för våt.
  2. Skölj kikärterna och stavmixa tillsammans med havregryn, ägg och fiberhusk i en bunke. Lägg till kryddor och vitlök. Låt stå och dra en stund. Hacka under tiden fetaosten i små bitar. 
  3. Nu är det dags för zucchinin. Pressa ur vätskan med händerna innan du lägger den rivna zucchinin i bunken med resten av smeten. Rör sedan om väl, och lägg slutligen till fetaosten. Låt stå i ca 5-10 minuter, annars kan smeten bli för lös. 
  4. Värm en stekpanna med lite kokosolja och forma smeten till runda små biffar. Stek några minuter på var sida. Ytan ska bli lätt gyllenbrunt och biffarna ska hålla ihop när du svänger dem. Ät exempelvis tillsammans  med ugnsrostade rotsaker och vegansk vitlökssås, recept på såsen finns under bilden. 

Vegansk vitlökssås | gf + v 

2,5 dl cashewnötter (gärna blötlagda i minst en timme innan användning) 
1,5 dl vatten (använd gärna blötläggningsvattnet)
saft från en 1/2 citron
1 msk näringsjäst (kan uteslutas) 
1 tsk örtsalt
1-2 vitlöksklyftor

Skölj cashewnötterna och mixa sedan i en stark mixer (eller med en stavmixer) tillsammans med vatten och citronsaft. Du kan behöva skrapa ner såsen från kanterna ett par gånger innan den blir helt slät. Lägg till näringsjäst, ärtsalt och vitlök. Börja med en vitlöksklyfta för att se hur starkt det blir. Mixa tills du har en slät sås. Smaka och lägg till mera citron, vitlök eller örtsalt om det behövs. 

2 comments
5

Du kanske också gillar

2 comments

Corinne Grönholm 19 november, 2018 - 13:13

Åh vad gott det ser ut och låter! Måste prova 🙂

Reply
Nathalie 21 november, 2018 - 12:38

Tack! Dom är faktiskt jättegoda 🙂

Reply

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Godkänn Läs mera