Syrlig risotto med rödris, svamp, purjolök och paprika| gf + v

by Nathalie

När jag lagar mat improviserar jag, det är mera en regel än ett undantag.

Och det här är verkligen ett superbra exempel på just detta! Fick idéen till denna rätt efter min födelsedagsmiddag på Kokokana här i Vasa. Åt grillade räkor på en bädd av rödris, lime, purjo och en massa annat som jag inte kommer ihåg. Smakerna var så fräscha och goda att jag tänkte att detta måste jag pröva på hemma också. Köpte hem rödris ganska fort efter detta, men glömde helt och hållet bort min tanke om att återskapa rätten.

Tills igår! Hade planerat att göra ett (eller flera) nya recept till bloggen. Gick igenom vad jag hade hemma och hittade påsen med rödris, och kom ihåg min idé. Råkade dessutom ha en fin purjostjälk liggande i kylskåpet, tillsammans med champinjoner, spetspaprika, färsk basilika och citroner. Det blir bra tänkte jag och satte igång.

Improvisation på hög nivå, jag gick verkligen efter ”man tager vad man haver”-konceptet. Men det blev riktigt bra faktiskt! Så kom ihåg det om du vill testa receptet, utgå från vad du har hemma. Har du inte röd spetspaprika, men en gul vanlig paprika istället, ta då den för all del. Eller lime istället för citron, eller varför inte ersätta svamparna med räkor?

Ha en riktigt skön helg, hoppas vi får fortsätta njuta av det härliga vintervädret!

// Nathalie

 

Syrlig risotto med rödris, svamp, purjolök och paprika (GF, VE)

2 portioner

2 dl rödris
200 g färska champinjoner
0,5 gul lök (eller 1 liten)
2 vitlöksklyftor
1,5 dl purjolök
1 spetspaprika
0,5 dl tamari soja (vanlig går också bra)
2-3 msk citronsaft
1 msk näringsjäst (går att utesluta)
1,5 tsk örtsalt
svartpeppar, vitpeppar, chilipulver
1 kruka färsk basilika

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Hacka svamp och lök och fräs i en stekpanna med lite olja. Pressa i vitlöksklyftorna. Skölj och hacka purjolök och paprika. Lägg i stekpannan tillsammans med soja, citronsaft, näringsjäst och kryddor. Stek tills allting är mjukt och fått lite färg. Häll bort vattnet från riset och rör ner riset i stekpannan. Hacka och lägg till basilika, rör om väl och smaka av med mera örtsalt och svartpeppar. Lägg till mera sojasås och/eller citronsaft om det känns för torrt. Toppa med lite färsk basilika och kanske någon bit paprika.

 

Du kanske också gillar

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Godkänn Läs mera