Raw bovetegröt med tahinimüsli

by Nathalie

Let’s talk frukost. För tillfället äter vi smoothie eller havregrynsgröt hemma hos oss. Vi försöker variera med olika smaker och toppings, men ganska lätt blir det ju enformigt ändå. Det ska gå lätt och smidigt på morgonen, och då hinner man inte tänka ut något nytt. Då är det en väldigt bra lösning att göra klart frukosten redan kvällen innan.

Och denna bovetegröt med blåbär är precis ett sådant frukostrecept som är perfekt att göra klart dagen före, låta stå över natten, och sedan är det bara att toppa och äta. Frukosten fixad på 2 minuter! Chiapuddig eller over night oats (recept på kommande!) är andra ”kvällen före” -recept som är värda att testa.

Att också ta sig tid att göra en stor sats med hemmagjord müsli lyxar till vilken frukost eller mellanmål som helst. Väldigt mättande och så mycket hälsosammare än köpt müsli med en massa tillsatt socker. Jag lägger min müsli på allt. Smoothiebowlen, gröten, eller som i det här fallet, på bovetegröten. Det bästa med det här receptet är att du inte behöver använda exakt de ingredienser som jag råkat använda. Har du inte pumpafrön lägger du mera solrosfrön till exempel. Försök bara hålla dig till de givna mängderna. Och tahini ja, det är ett brunt smör gjort på enbart sesamfrön. Otroligt näringsrikt och nyttigt! Brukar hittas nära asiatiska produkter i större matbutiker.

Vad äter du till frukost?

Ha nu en riktigt fin torsdag, tänk att det är helg redan imorgon?!

Kram Nathalie

Raw bovetegröt med blåbär

2 dl helt bovete (blötlagt)
2 dl blåbär
1 banan
4-5 färska dadlar (eller 6-7 torkade, blötlagda)
0,5 tsk havssalt
1/4 tsk kardemumma

Blötlägg bovetet i vatten över natten. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj sedan bovetet noggrant. Mixa bovete, banan och blåbär i en matberedare eller med en stavmixer. Lägg till dadlarna och kryddorna och mixa till en slät gröt. Ät tillsammans med müsli och bär.

Tahinimüsli

1 plåt

200 g blandande nötter (jag använde Rainbow Nötblandning)
2 dl glutenfria havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosolja
0,5 dl vatten
1-2 msk honung
2 msk tahini
1 tsk kanel
en nypa kardemumma
en nypa salt
1 dl torkade tranbär
2 dl kokosflingor

Värm ugnen till 175°. Smält kokosoljan i en liten kastrull. Häll i vatten och rör ner honung, tahini, kanel och kardemumma. Dra av plattan när alla ingredienserna är blandade. Hacka nötterna grovt och lägg i en skål. Blanda ner de övriga torra ingredienserna. Häll över kryddblandningen och rör om väl. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper och häll över müslin. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills müslin fått färg och blivit krispig. Rör om några gånger under tiden så att den inte bränns. Blanda med torkade tranbär när müslin svalnat lite. Förvaras torrt i burk med lock.

Du får jättegärna trycka på hjärtat under inlägget om du gillar det du läser! Det hjälper mig att få en bättre inblick i vilka typer av inlägg du som läsare gillar mest. Tusen tack för att du läser!

Du kanske också gillar

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra din användarupplevelse. Godkänn Läs mera